Het Weer

Klimaat Slovenië

Het weer in Slovenië is, ondanks het betrekkelijk kleine oppervlakte, in te delen in verschillende klimaat zones. Zo wordt het weer aan de Adriatische kust gekenmerkt door een mediterraans klimaat, met warme zomers en milde winters. Het overige deel van Slovenië heeft een continentaal klimaat met milde tot hete zomers en koude winters. Daarbij ondervindt het weer in het noorden veel invloed vanaf de Alpen, daar wordt ook wel een berg klimaat gezien. Het milde weer in de winter aan de kust van Slovenië, kan helemaal omslaan wanneer de koude noordoosten wind waait, ook wel de burja genoemd. De gemiddelde temperaturen van het weer in Slovenië verschillen dus ook erg per regio. Over het algemeen ligt de temperatuur in de zomer rond de 20 ºC en in de wintermaanden zakt de temperatuur tot -5 ºC.

neerslag Slovenië

Het weer met de meeste neerslag kans vind je in het bergachtige noorden van Slovenië. In de koude winter maanden kan het hier ook flink sneeuwen en is dit gebied uitermate geschikt voor een heerlijke wintersport vakantie. De regio in Slovenië waar het weer de minste invloed ondervindt van regen, is het oosten van Slovenië. In de maanden januari en februari valt de minste neerslag. De natste maanden zijn oktober en november.

Beste reisperiode

De beste reisperiode wat weer betreft om een vakantie naar Slovenië te boeken zijn de maanden mei tot en met september. De beste wintersportmaanden zijn december en januari.

Het milde weer in de winter aan de kust van Slovenië, kan helemaal omslaan wanneer de koude noordoosten wind waait, ook wel de burja genoemd.