Staatsvorm en Regering

De president zette een vredesplan op voor de Darfour regio en reisde daarna naar Bagalore in India om Ravi Shanker te ontmoeten en om in contact te komen met de sjamanen. Het gevolg hiervan was dat hij een hoop geld had uitgegeven en het Financiële Ministerie hem niet meer vertrouwde en weigerde hem nog enige subsidie te geven voor zijn tripjes. Dit lag allemaal niet ongevoelig bij de regering en uiteindelijk was het Drnovsek zelf die van zijn troon af stapte. Daarnaast nam het katholieke Romeinse Christendom steeds meer het land over, zowel politiek als economisch. De conservatieve Dr. France Rod heeft hier een grote rol in gespeeld. Verschillende politieke partijen hebben het Christendom geïntroduceerd bij scholen, kerken en in de pers. Tegenwoordig is Slovenië een republiek met Danilo Turk als president voor een termijn van vijf jaar. De regeringsleider is sinds 2004 Janez Jansa. Het parlement bestaat ui een kamer en daarnaast een Staatsraad met beperkte bevoegdheden.




Inwoners

In Slovenië is 82% van de bevolking naar eigen zeggen van Sloveense afkomst. Daarnaast zijn er zo’n 6243 Hongaren, 2258 Italianen en 3246 zigeuners. Daarnaast is nog zo’n 16% van de bevolking van afkomst uit landen als Servië, Bosnië en Kroatië. Etnische Slovenen die buiten het land wonen zijn er zon 400.000 waar van zo’n 75% in Amerika en Canada wonen. Vijftigduizend Slovenen wonen in Italië en zo’m 15.000 Slovenen wonen in Oostenrijk en Hongarije.

Demografie

Slovenië heeft zon 99 inwoners per vierkante kilometer wat erg weinig is vergeleken met de 320 inwoners die Nederland kent per vierkante kilometer. Entische groepen vanuit andere delen van het eerder Joegoslavië als Servië, Kroatië, Bosnië, en Macedonië vormen samen 5,3% van de bevolking. De officiële taal van is Sloveens. In de provincies gelegen aan de Italiaanse en Hongaarse grenzen wordt met een ander dialect gesproken. Veel Sloven zijn meertalig. De meerderheid van de Slovenen kan zowel Kroaats spreken, als Engels en Duits. Daarnaast is Italiaans een populaire taal in Slovenië om te leren spreken. Traditioneel gezien zijn Slovenen Romeins Katholieke; in 2002 nog steeds zon 60%.

Economie

Een stabiele economie met hoge verwachtingen en een zeer hardwerkende bevolking hebben altijd centraal gestaan in de Sloveense regering. Sinds 2004 bestaat er een vaste markt voor agrarische goederen vanuit Slovenië. Slovenië behoorde bij een van de laatste die toetrad tot de Europese Unie. De euro is dan ook pas sinds 2004 in Slovenië de officiële munt. Gemiddeld ligt het werkeloosheidspercentage relatief hoog op de 10,4%. De economie van Slovenië is een lange tijd niet geheel rooskleurig geweest. De buitenlandse investeringen in Slovenië zijn laag. Ljubljana zorgt voor 25% van de inkomsten van het land, de agrarische cultuur draagt echter maar 6% bij aan de economie. Al eeuwenlang heeft toerisme in Slovenië een grote rol gespeeld in de dienstensector. De dienstensector zijn de grootste inkomensbron van het land. Voor de verschillende oorlogen was Slovenië een van de meest populairste vakantielanden van Europa.

Landbouw

Hoewel de bevolking er ontzettend op gesteld is de agrarische factor een zeer minimale bijdrage aan de landelijke economie. De bodem van Slovenië is niet erg vruchtbaar waardoor het verbouwen erop lastig is. Weinig mensen werken fulltime in de landbouw maar veel mensen die dat niet doen werken na het afronden van hun werkdag graag nog even op het land, in een groentetuin of in een wijngaard. Een werkdag in Slovenië duurt ongeveer van zeven uur ’s morgens tot drie uur ’s middags.

Leven

Ook al nemen de prijzen toe en kosten import producten even veel als in de rest van Europa, Slovenië is een stuk goedkoper dan zijn buurlanden Italië en Oostenrijk. Vergeleken met Hongarije is Slovenië echter weer duurder. Daarnaast is Kroatië altijd duurder geweest dan Slovenië. Wanneer je verblijft in een privé kamer of in een gasthuis, in een gemiddeld geprijsd restaurant dineert en tweede klas reist blijf je eenvoudig onder de €50 per dag. Wil je echt zo min mogelijk besteden? Slovenië kent veel hostels of slaapzalen waar je niet veel geld aan kwijt zult zijn. Wanneer je reist met meer luxe en comfort ben je in de steden het dubbele kwijt maar op het platteland moet je denken aan €75 euro per dag. Een vakantie naar Slovenië hoeft dan ook helemaal niet duur te zijn.