Eten in Slovenie


Eten SlovenieHet kleine land Slovenië heeft het voor elkaar gekregen een enorm gevarieerde keuken te creëren. Slovenië kent namelijk vele verschillende regionale kookstijlen. Slovenië kent een aantal nationale specialiteiten zoals de gevulde pasta zlikrofi, vis soep brodet of de heerlijke pompoenzaadolie, bucno olje. Toch is het in veel restaurants niet veel vanzelfsprekend dat deze gerechten worden geserveerd. De Sloveense keuken is over het algemeen vrij simpel te omschrijven; zwaar en met veel vlees. De Sloveense keuken wordt voornamelijk beïnvloed door de keukens van de omliggende landen zoals Oostenrijk. De Oostenrijkse keuken heeft bijvoorbeeld de worst, de apfelstrudel en de Wiener Schnitzel naar Slovenië gebracht. Kroatië en de rest van de Balkan landen heeft de zeer populaire vlees van de grill naar Slovenië gebracht.

Typische gerechten van Slovenië

 • Prsut Meso
  
In Slovenië is een gerecht zonder vlees, meso, de maaltijd incompleet. De Sloveense keuken heeft drie vleesfavorieten, varken, lam en biefstuk. Maar daarnaast wordt ook fazant en hert gezien als een specialiteit. Prsut meso is een perfect bereid stuk dungesneden ham die veel weg heeft van de Italiaanse prosciutto.
 • Kruh

  Niks is meer Sloveens dan kruh, oftwel brood. Sloveens brood is erg bijzonder en erg lekker, voornamelijk het volle tarwebrood. De Sloveense broden die worden geserveerd op feestdagen hebben wat weg van de Joodse challah
  en pisan broden. Dit brood is meestal gevuld met maïs, tarwe en boekweit.

Typisch drinken van Slovenië

 • Eau de vie
  
Een alcoholische specialiteit van Slovenië is de eau de vie, gedestilleerd uit verschillende soorten fruit. Vergelijkbare drankjes hierbij zijn, cesnjevec met kers en sadjevect met gemixt fruit. Tijdens je bezoek aan Slovenië moet je dit drankje zeker geprobeerd hebben!
 • Zlata Radgonska Penina

  Deze bekende sparkelende wijn is een van de beroemdste van het land. Deze wijn van Gornja Radgono is gebaseerd op Chardonnay en Beli Pinot. Een klassieke maar toch unieke wijn die heerlijk is bij elke gelegenheid.