Economie in Slovenie


Een stabiele economie met hoge verwachtingen en een zeer hardwerkende bevolking hebben altijd centraal gestaan in de Sloveense regering. Sinds 2004 bestaat er een vaste markt voor agrarische goederen vanuit Slovenië. Slovenië behoorde bij een van de laatste die toetrad tot de Europese Unie. De euro is dan ook pas sinds 2004 in Slovenië de officiële munt. Gemiddeld ligt het werkeloosheidspercentage relatief hoog op de 10,4%. De economie van Slovenië is een lange tijd niet geheel rooskleurig geweest. De buitenlandse investeringen in Slovenië zijn laag. Ljubljana zorgt voor 25% van de inkomsten van het land, de agrarische cultuur draagt echter maar 6% bij aan de economie. Al eeuwenlang heeft toerisme in Slovenië een grote rol gespeeld in de dienstensector. De dienstensector zijn de grootste inkomensbron van het land. Voor de verschillende oorlogen was Slovenië een van de meest populairste vakantielanden van Europa.

Landbouw in Slovenië

Hoewel de bevolking er ontzettend op gesteld is de agrarische factor een zeer minimale bijdrage aan de landelijke economie. De bodem van Slovenië is niet erg vruchtbaar waardoor het verbouwen erop lastig is. Weinig mensen werken fulltime in de landbouw maar veel mensen die dat niet doen werken na het afronden van hun werkdag graag nog even op het land, in een groentetuin of in een wijngaard. Een werkdag in Slovenië duurt ongeveer van zeven uur ’s morgens tot drie uur ’s middags.

Leven in Slovenië

Ook al nemen de prijzen toe en kosten import producten even veel als in de rest van Europa, Slovenië is een stuk goedkoper dan zijn buurlanden Italië en Oostenrijk. Vergeleken met Hongarije is Slovenië echter weer duurder. Daarnaast is Kroatië altijd duurder geweest dan Slovenië. Wanneer je verblijft in een privé kamer of in een gasthuis, in een gemiddeld geprijsd restaurant dineert en tweede klas reist blijf je eenvoudig onder de €50 per dag. Wil je echt zo min mogelijk besteden? Slovenië kent veel hostels of slaapzalen waar je niet veel geld aan kwijt zult zijn. Wanneer je reist met meer luxe en comfort ben je in de steden het dubbele kwijt maar op het platteland moet je denken aan €75 euro per dag. Een vakantie naar Slovenië hoeft dan ook helemaal niet duur te zijn.