Cultuur Slovenie


Cultuur SlovenieDe Sloveense bevolking is wereldwijs en het merendeel is goed opgeleid. De Sloveense bevolking heeft een reputatie van een wat sombere figuur maar hardwerkend, eerlijk en trouw. Deze indruk komt van vroeger en klopt dan ook niet meer helemaal. De populatie van Slovenië is verdeeld over de steden en over het platteland. In Slovenië is echter het contact tussen de steden en het platteland beter dan dat in andere landen. Of mensen nou wonen in een stad, een krot of een landelijk huis, het verschil tussen de mensen en hun leefstijlen is niet heel groot. Voor de Sloveense bevolking is een link met de agrarische wereld en de natuur van groot belang in hun leven. In het weekend is het in Slovenië dan ook gangbaar om de natuur in te trekken, te wandelen door de bergen of gaan skiën. Opvallend aan de Sloveense cultuur is dat het aantal kinderen erg laag. Het gemiddelde Sloveense gezin heeft slechts 1 kind, en wanneer er nog een kind bij komt zit hier vaak een hele periode tussen. In theorie zijn vrouwen en mannen gelijk in Slovenië, praktisch werkt dit pakt die helaas anders uit, slechts 13% van de Sloveense regering is vrouwelijk.

Specifieke voorbeelden van cultuur in Slovenië

Muziek


In de Sloveense maatschappij is muziek erg belangrijk, er zijn dan ook veel concerten en optredens te vinden zowel op het platteland als in de stad. Slovenië is vanaf de 8e eeuw Christelijk wat een ontwikkeling van koren in kerken tot zijn gevolg had. Het oudste volkslied van Slovenië stamt dan ook al uit 1440. In Slovenië heeft muziek altijd een hele grote rol gespeeld. Tussen de oorlogen in werd de Sloveense muziek gerepresenteerd door de expressionist Marij Kogoj en de modernist Slavko Osterc. Naast klassieke muziek bestond er in Slovenië ook de onafhankelijke volksmuziek, ook wel Ljudska glasba genoemd. Deze volksmuziek in Slovenië heeft onafhankelijk kunnen ontwikkelen naast de klassieke muziek. Traditionele volksinstrumenten zoals een accordeon, een fluit, een Joods harp spelen nog steeds een rol in de hedendaagse muziek van Slovenië. 


Visuele kunst


In Slovenië vindt je 45 permanente kunstmusea en galeries en daarnaast nog zon 800 tijdelijke tentoonstellingsruimte. Deze musea in Slovenië geven je een idee van de rol die de visuele kunst heeft gespeeld in de levens van de Slovenen. Voorbeelden van Romaanse vrije kunst zijn in Slovenië vrij zeldzaam, er zijn enkel wat manuscripten overgebleven.