Cultuur van Slovenië

De Sloveense bevolking is wereldwijs en het merendeel is goed opgeleid. De Sloveense bevolking heeft een reputatie van een wat sombere figuur maar hardwerkend, eerlijk en trouw. Deze indruk komt van vroeger en klopt dan ook niet meer helemaal. De populatie is verdeeld over de steden en over het platteland. Het contact tussen de steden en het platteland is beter dan dat in andere landen. Of mensen nou wonen in een stad, een krot of een landelijk huis, het verschil tussen de mensen en hun leefstijlen is niet heel groot. Voor de Sloveense bevolking is een link met de agrarische wereld en de natuur van groot belang in hun leven. In het weekend is het dan ook gangbaar om de natuur in te trekken, te wandelen door de bergen of gaan skiën. Opvallend aan de Sloveense cultuur is dat het aantal kinderen erg laag. Het gemiddelde Sloveense gezin heeft slechts 1 kind, en wanneer er nog een kind bij komt zit hier vaak een hele periode tussen. In theorie zijn vrouwen en mannen gelijk in Slovenië, praktisch werkt dit pakt die helaas anders uit, slechts 13% van de Sloveense regering is vrouwelijk.




Geschiedenis

Slovenië heeft bestaan sinds de steentijd, voorwerpen uit die tijd zijn gevonden in een grot bij Mt Olseva, in het noorden van Solcava in de Stajerska vallei. In het bronzen tijdperk rond 2000 tot 900 voor Christus gingen er mensen boerderijen vestigen in het gebied rondom het Ljubljana van vandaag. Ze leefden er in ronde hutjes en ruilden hun producten met voorbijkomende trekkers die de zogenaamde Amber Route liepen. De Amber Route was de link tussen de Balkan en Italië en Noord-Europa.

Rond 700 na Christus werden de inwoners van het toenmalige stadje rondom Ljubljana aangevallen door Illyriaanse troepen uit het zuiden die hun ijzeren gereedschappen en wapens met zich meedroegen. Ze vestigde zich in Dolensjka, bouwde grote forten en bereikte hun hoogtepunt in 650 en 550 voor Christus, wat de Hallstatt periode wordt genoemd. IJzeren helmen en gouden juwelen met geometrische Hallstaat motieven zijn gevonden in de graftombes vlakbij Sticna en Vace. Enkelen van deze vindingen zijn te bewonderen in het Nationaal Museum van Slovenië in Ljubljana en het Dolensjka Museum in Novo Mesto. Rond 400 voor Christus trokken Keltische troepen uit wat nu Frankrijk, Duitsland en Tsjechië wordt genoemd het land binnen. Deze verschillenden volkeren mengen met de lokale bevolking en vormde samen het Norisch koninkrijk, de eerste staat van het Sloveense grondgebied. In 181 voor Christus vestigde de Romeinen hun kolonie in Slovenië om hun koninkrijk te verdedigen. Julius Ceasar bezocht het land dan ook in het jaar 1 na Christus. In de volgende eeuw trokken de Romeinen verder het land van Slovenië in. De Romeinen waren verdeeld over de verschillende landen van de Balkan en legden wegen aan om hun leger beter verplaatsbaar te maken.

Ontwikkeling

In april 1990 werd Slovenië de eerste Joegoslavische republiek die onafhankelijk werd. Demos, een coalitie van zeven verschillende partijen won 55% van alle stemman en Kucan was benoemd tot president van het presidentrijk. De leider van de christelijke democraten, Lojze Peterle, werd benoemd tot minister president.

In de zomer het Sloveense parlement creëerde een verklaring voor de staat van Slovenië en het land was officieel onafhankelijk. De Joegoslavische regering accepteerde op 7 juli dat hun relatie werd gebroken. Onder de zogenoemde Brioni Verklaring ging het land verder als een onafhankelijk land en was het helemaal bevrijd van de 10 dagen lange burgeroorlog die het leven van 66 mensen had gekost. Slovenië werd in 1999 tot de Verenigde Naties. In 1998 werd het land samen met 9 anderen uitgenodigd om zich bij de Europese Unie te voegen. In een referendum gehouden in maart 2003 stemde een overwelvende 89,6% van de bevolking om het land bij de EU te voegen. In maart 2004 werd Slovenië als eerst van de andere landen officieel toegelaten tot de Europese Unie. In januarie 2007 was Slovenië het eerste land van de laatste 10 nieuwe EU landen die de euro actief maakte in het land die de nationale geldeenheid zou gaan vervangen. Iedere keer dat je in Slovenië naar je portemonnee grijpt zul je merken dat het goedkoper is dan in de rest van Europa. Slovenië heeft jaren lang een bijzondere rol als een soort schakel tussen Europa en de Balkan landen gehad en wordt langzamerhand steeds meer Europees, maar het Balkan zal nooit helemaal uit het land verdwijnen. Of Slovenië een nieuwe plek voor zichzelf vind in het nieuwe west Europa of het op zich zelf blijft staan met goede contacten met Oostenrijk en Italië is een vraag wat de komende jaren zal spelen.